Protectie (column)

De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep Duitsers op om maar in eigen land vakantie te vieren. Een gedachte die me bekend voorkomt. Tijdens de jaren dertig was de slogan:

KOOP NEDERLANDSCHE WAAR, DAN HELPEN WIJ ELKAAR.

Bij het bestrijden van de economische crisis tijdens die jaren dertig bloeide ook in Nederland het protectionisme. In andere Europese landen werden Nederlandse producten geweerd. De regering besloot in 1931 daarom de Nederlandse fabrikanten te helpen met een beperking van import. De actie was redelijk succesvol, maar pas na 1936 begon de economie zich te herstellen.

Tegenwoordig is het toerisme een belangrijke motor van economie. Spanje, Portugal, Griekenland en veel andere landen kunnen niet zonder die inkomsten. Daarom is mijn slogan …… VIER VAKANTIE BIJ DE GRIEKEN EN RED DAT LAND. Het voordeel is dat de Nationale luchtvaartmaatschappijen minder snel failliet gaan. En dat er meer Griekse sinaasappelen, olijven en dergelijke ter plekke worden gekocht.

Maar aan de andere kant kan het ook geen kwaad om in Nederland meer eigenheimse producten te kopen, want dat spaart transportkosten en import-energie. Het milieu wordt minder vervuild en de burgers worden niet belast met hogere lasten vanwege leningen aan de noodlijdende lidstaten. Laten we de “leningen” aan bv Griekenland maar beschouwen als ontwikkelingshulp waar voor de bevolking meestal niet veel goeds uit voortvloeit. Als toeristen in zo’n hulpbehoevend land de middenstanders steunen dan heeft iedereen daar plezier van en wel zonder de jarenlange ellende van nationale beknibbelingen.

Het voordeel van het mogelijke wegblijven van de Duitse toeristen in Nederland is, dat de Nederlandse vakantiegangers meer in eigen land een iets goedkoper vakantie-verblijf kunnen vinden. En dus meer vakantiegeld aan Nederlandse producten kunnen gaan besteden.

Vast en zeker zal de Hollandse politiek volledig opgekrikt voor de aankomende verkiezingen ook met “iets leuks” komen. Om de Neederlandse economie er weer bovenop te helpen, de schaduw van het machteloos ongenoegen voorbij. Op zo’n kantel-moment moet een land het weer van eigen “brood en spelen” hebben om zo het doorzeurende onbehagen in de Nederlandse samenleving te beteugelen.

Als ook het weer een beetje meezit, komt het vast wel goed. 

Dit bericht werd geplaatst in column, mens en maatschappij, politiek, toerisme en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.