Kerst onder de boom.

Het is een vervelende gewoonte en ik zou het niet moeten doen, maar ik heb nog eens zitten nadenken over onze kerstboom.  Ja, zo’n groen geval, waarvan je vooraf niet weet hoe die later uitvalt. Een ECHTE, en niet zo’n kunstige kunstkerstboom. De naam alleen al: DENNENBOOM. Want een echte kerstboom zou geen dennenboom zijn, maar een SPAR. Een fijnspar, die je tenminste ruikt. En waarvan je de uitval op de koop toeneemt.

Neem nu eens een willekeurig onder-de-kerstboom-liedje als:  De herdertjes lagen bij nachten.  Zo’n sprookje geloof je toch niet?
> De herders ( meerfout) lagen bij nachte in het veld te wachten? Hoezo al die einzelgangers bij elkaar en waarom niet lekker bij moeder-de-vrouw in de warme tent?
>Ze hadden hun schaapjes geteld? Hoezo, schaapjes, die met hun warme wol een woestijnklimaat niet kunnen overleven? Geiten, bedoelt U zeker, want die beesten vreten echt alles. Dat van dat tellen kan nog wel kloppen. Want na de opruiming bij een q-koorts-epidemie is het zinnig om eens na te tellen hoeveel geiten er bleven.

En hoezo dan blij gezang? Gemekker van de drachtige geiten en gekrijs van hang-jongeren zeker.  Welnee met Uw welnemen: het ging om het lichtspoor van een meteoriet, dat de weg zou wijzen naar een kind in een voerbak. Maar zo’n trog als wieg was toch niks bijzonders bij herdersgezin-nen anno minus één ?  En dan Jozef, die de herders beval hun vee te weiden? Omdat het samen met hen en al die stinkende geiten toch té druk werd in die stal? En, dat die herders daar niets voor voelden vanwege de kou en de duisternisse buiten? Tja, dat kennen we. Met één geboorte-slokje achter de knopen wacht er wel een tweede ronde. Met intussen een blij maar leugenachtig gezang, zo van: “We gaan nog niet naar huis, nog lange niet, want moeder is niet thuis”. “We wachten hier wel tot het nieuwe jaar. Proost, op de kleine”.

Maar, alle gekheid op een stokje, het is ontegenzeggelijk gezellig om -ingesneeuwd en al- de kerstdagen genoegelijk door te brengen met een mok chocolade-melk onder de kerstboom met wat warme kerstklanken uit de boxen getoverd.                         Anna Liese.

Nota bene: In het centrum van Drachten-Friesland stond elk jaar een ca 10 meter hoge KERSTBOOM. Een boom, niet uit de directe omgeving, maar uit de Belgische Ardennen gehaald. De kosten bedroegen ongeveer € 5000 per jaar en eenmalig 6000 voor aanleg van de boomverlichting.
In oktober 2014 besloot de gemeenteraad van Smallingerland om deze uitgaven weg te bezuinigen. Omdat de bestelling voor 2014 helaas de draaideur al uit was, werd er in december 2014 tóch een boom opgetuigd. En merkwaardig… ook in december 2015 was de rotonde op het Laweiplein helaas voorzien van een uitheemse spar. Best onduurzaam, mede gerekend de CO2- en fijnstofuitstoot van de benodigde vrachtwagen v.v. België.

Dit bericht werd geplaatst in column en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.