VROEGER

VROEGER heb ik wel eens gedacht….wat zou het mooi zijn als Nederland iets zou kunnen leveren waar mensen in rampgebieden echt veel aan hebben.

Toen en sindsdien kwamen er nogal wat zware orkanen, overstromingen en aardbevingen voor. Het zou dus mooi zijn als in plaats van verwoeste hutjes en hokjes aardbeving- of overstromingsbestendige woningen zouden kunnen worden neergezet. Helaas heb ik sindsdien niet kunnen bespeuren dat Nederlandse uitvinders, industrie, organisaties en overheid de ontwikkeling daarvan hebben kunnen bewerkstelligen.

Bij gelegenheid van de recente rampen dacht ik weer even terug aan mijn ideetje daarvoor. Het komt er op neer, dat een bouwwerk bij een bodemverzakking , een storm of een stevige waterstroom best een duwtje kan hebben als de constructie daarop berust. Zo kan een bolvorm best een schokje hebben zonder van vorm te veranderen. Scheefstand is ook niet zo erg, want dat kan na een aardverschuiving of stormvloed vlot hersteld worden. Een grote bol als woning indelen lijkt me ook niet zo moeilijk.

Maar transport van een complete bolwoning naar den vreemde is wél een logistiek en financieel probleem. Want ook een gedemonteerd geval is ook nogal omvangrijk. Daarom dacht ik ooit aan een totaal ander concept: een woningskelet dat als een ingevouwen para-plu kan worden vervoerd en als een parasol kan worden uitgeklapt als geraamte voor een PIRAMIDE-WONING. Eerst zou die basis (met wielen aan de vier poten) dan kunnen dienen voor agrarische doeleinden als verplaatsbare beschaduwings- of bevloeiings-installatie, voor droging en opslag van landbouwproducten, enzoverder. Daarna zou er (met lokaal bouwmateriaal ) een woning mee gemaakt kunnen worden.

Ooit heb ik een schaalmodel gebouwd: een schattig huisje met veranda. Hier in Nederland te fabriceren als praktische vorm van ontwikkelingshulp; snel en goedkoop in grote aan-tallen te vervoeren. Supersnel op te zetten voor lokale afbouw. En: aardbeving- , orkaan-en overstromingsveilig dus.

Wat een mens al niet kan bedenken…… maar wat een mens alleen niet kan uitvoeren.

Dit bericht werd geplaatst in column en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.