Paardenbloemrubber (column)

Hynsteblommen-klein

Ik heb een enorme pest aan paardenbloemen. Het is een onverwoestbaar onkruid: in de moestuin en speciaal in de huis- en keukentuin. Ze zijn bijna onuitroeibaar. Zelfs een stukje van een wortel zal weer uitspruiten. En de pluizige zaadjes verspreiden en hechten zich in een mum van tijd over een groot gebied: het kruid nestelt zich in het gazon en kruipt tussen de terrastegels.

 

 

De bloem is best mooi: helder eigeel. Maar heb je wel eens een gebroken bloemstengel ervan beproeft? Jasses. Het sap is melkwit en kleurt je huid zwart. Nu heeft men een poos geleden ontdekt dat de Kazakstaanse paardeblom ( Taraxacum koksaghyz ) veel rubber bevat. En natuurlijk zijn Nederlandse telers nu druk doende om een variëteit te kweken die het meeste rubberachtige melksap in wortel en stengel bevat.Voor een lucratieve export voor grootschalige teelt op de Oost-Europese steppen. En opdat er milieuvriendelijke hynsteblom-schoenzolen, rubberen handschoenen of paardebloem-autobanden van kunnen worden gefabriceerd. Of paardebloemmatrassen voor de broodnodige nachtrust. Een goede gedachte. Niet dan?

ps. De eerste Vredestein hynsteblombânnen zijn er al. In navolging van onder meer Apollo Vredestein en Bridgestone, heeft ook Continental zijn eerste banden gemaakt van natuur-rubber uit paardenbloemen.

Dit bericht werd geplaatst in column en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.