WAAR DE KOEIEN LOEIEN (column)

Het is een waarheid als een koe: er is geen koe zo wit of er zit wel een zwart vlekje aan. Ik zal geen oude koeien uit de sloot halen, want het is alom bekend dat kosters koe op het kerkhof mag weiden. Nou, ieder diertje zijn pleziertje, zei ik vroeger. Het zal wel werken als een rode lap op een stier, maar NU wil ik toch echt de koe eens bij de horens vatten. We kunnen nu wel nonchalant over koetjes en kalfjes praten, maar het mag best eens met koeienletters worden geschreven: Er zijn zakenlui die je koeien met gouden horens beloven.

En er zijn altijd mensen, zo dom als het achtereind van een koe, die er intrappen, denkend: je weet maar nooit hoe een koe een haas vangt. Maar echt, het maakt deze “hoge heren” niet uit of de koe schijt of de stier. Ze zijn er als de pinken bij en vliegen op hun slachtoffers af als een stier op een bult hooi. Per slot van rekening lopen er op deze wereld meer runderen rond dan je zo ziet. Onder andere deze melk-koetjes. Geen koe wordt vet op de dam, dus als een koe geen melk meer geeft, raakt ze aan de slager. De put wordt pas gedempt als het kalf verdronken is. Dan wordt ook het gemeste kalf snel geslacht en moet het bloeden. Dat snapt een rund nog….

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een groot deel van het jaar tot m’n enkels in de groente, heerlijk in het zonnetje. Acht uur lang grazen. Het verse, sappige, kruidige gras hapt zo lekker weg *)
Dan acht uur lang lekker liggen herkauwen, luieren in de zon, over koetjes en kalfjes praten. Dan een kuier naar de stal, er wordt even aan m’n uier gezogen. Ik kan ervoor kiezen om in de warme stal te slapen of onder de sterrenhemel. Om dan te kunnen luisteren naar de allermooiste muziek die er is: die van de natuur. Is dit even leven als een God in Friesland? Wat wil een rund nog meer?                                          Henk Veenstra

*) Dank zij extra percelen kruidenrijk gras geven de koeien van boer Agema uit Kollumerpomp gemiddeld ruim 12.500 kilo melk. “Dat fine se lekker, wêrtroch se mear ite en sûn bliuwe”.

Dit bericht werd geplaatst in column en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.