DE BEENLESSENAAR

Betrekkelijk kortgeleden zijn in het Westen Kerk en Staat gaan scheiden. Het individu heeft zich kunnen losrukken van de kerkse doctrines. Ook op andere gebieden, zoals in het onderwijs, hebben forse veranderingen plaatsgevonden.
Nog niet zo lang geleden werd in Nederland een houten boekentas mee naar school gesleept. Daar konden boeken, schriften, schrijfgerei (griffel en lei) in en het kon worden gebruikt als knielessenaar.

Vroeger waren er nog geen speciale schoolgebouwen, dus deed een schuur of de kamer van een schoolmeester dienst als school. Verlichting en verwarming was er meestal niet. Er bestonden nog geen jaarklaslokalen. Alle kinderen zaten in één ruimte, vaak op de grond of op een krukje. De kinderen schreven met een ganzenpen, die gedoopt werd in een inktpotje. Ze moesten vooral leren mooi te schrijven. Voor kladwerk werd de lei en griffel gebruikt, want papier en inkt was duur. De schoolspullen werden bewaard in een houten schooltas. Deze deed dienst als opbergkastje en werd ook gebruikt als schrijftafeltje op de knie.

Ooit had ik ook zo’n geval uitgevonden. Voor kindertjes in de derde wereld die nog “met het vingertje in het zand moesten schrijven”. Maar dan wél met meer-waarde. Het houten kistje kon hier of daar worden gemaakt en kon – behalve als boekentas- ook worden gebruikt als beenlessenaar of stander voor schildersdoek of een (muziek)boek. Ik heb zelfs rekening gehouden met de diverse zitmogelijkheden en –gewoonten: op een stoel of op de grond, al dan niet met gekruiste benen.

Maar de tijden zijn veranderd en heden-ten-dage zal deze basisbehoefte (onderwijs-leermiddel) als volks-ontwikkelingshulp misschien wel de vorm krijgen van een mini ipad ( aai-lei) met de ingebouwde zonnecel-accu aan de achterkant.

Dit bericht werd geplaatst in column, Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.