Brownies in the ban ?

Bakker Buys, eind jaren negentig overgenomen door Van der Breggen, verkocht ronde schuimpjes op een bodempje van koek en overgoten met chocola: de NEGERZOEN.

Van der Breggen ging jaren geleden door de knieën voor onder meer de Stichting EHSSS (Eer en Herstelbetaling Slachtoffers van Slavernij in Suriname), omdat naar mening van die lieden deze gebaksnaam een belediging zou zijn voor alle zwarte mensen. Inmiddels is het laaglandse baksel omgedoopt tot  BUYS ZOENEN  *)

Maar mij gaat dat nog niet ver genoeg. Mijn voorstel is om het knoeigebak de benaming CHOCOZOEN te geven. Daarentegen zou wat mij betreft hun eigen benaming ZWARTE MENSEN opgevat kunnen worden als een belediging, zeker nu recentelijk ook de personage ZWARTE PIET onder vuur kwam te liggen. Aan motivatie en belang van die tegenstanders mag best worden getwijfeld, sinds de slavernij in Suriname al anno 1863 werd afgeschaft en de assistenten van de Goedheiligman hun oersprong vinden in de ravenzwart geklede edellieden die de oergodheid WODAN met raad en daad bijstonden.

Het is toch Godgeklaagd dat sommigen zich grensoverschrijdend druk maken over voor een kinderfeest zwart-beroette blanken terwijl de maatschappij in allerlei crisissen gebracht is, het in grote delen van de wereld kommer en kwel is. Wat mij betreft mag nog even een discussie losbranden of de benaming BROWNIE voor een licht- of donkerbruin cakeje wereldwijd wel door de mensenrechtenbeugel kan. Om daarna meteen over te gaan op het verzinnen van betere methodes om de vrede op deze aardkluit te bewerkstelligen.

*) Er zijn sinds kort ook SINTZOENEN.

 

Dit bericht werd geplaatst in column en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.